Vulva kanseri kadın cinsel organının dış yüzeyinde oluşan bir kanser türüdür. Vulva, klitoris ve küçük dudaklar da dahil olmak üzere üretra ve vajinayı çevreleyen deri alanıdır.
Vulva kanseri genellikle vulvada şişlik veya yara olarak görülür ve kaşıntı ve ağrıya neden olur. Vulva kanseri nadirdir ve jinekolojik kanserlerin yaklaşık %4’ünü oluşturur. Her yaşta ortaya çıkabilir; ancak vulva kanseri en çok menopoz sonrası kadınlarda görülür.
Belirtiler
- Vulva kanserinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Sürekli kaşıntı (kaşıntı)
- Ağrı ve hassasiyet
- Renk değişikliği veya kalınlaşma gibi cilt değişiklikleri
- Yumru, siğil benzeri veya karnaval benzeri kitle veya açık yara (ülser)
- Anormal kanama
- Yanma
- Ağrı
Sebepler
Vulva kanserine neyin sebep olduğu belli değil. Genel olarak kanserin, bir hücrenin DNA’sındaki anormal değişiklikler (mutasyon) nedeniyle başladığı kabul edilir. Mutasyonlar hücrenin hızlı gelişmesine ve bölünmesine yol açar. Normal hücreler ölürken hücreler ve bu hücrelerden bölünen diğer hücreler yaşamaya devam eder. Biriken hücreler bir tümör oluşturur, çevre dokuları işgal eder ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Vulva Kanser Türleri
Vulva skuamöz hücreli kanseri: Bu kanser, vulva yüzeyini kaplayan ince, düz hücre tabakasından başlar. Vulvar kanserlerin çoğu yassı hücreli kanserdir (%90).
Vulvar melanom: Bu kanser vulva derisinde pigment üreten hücrelerde başlar.
Adenokarsinomlar
Bartholin Bezi Kanseri
Sarkomlar
Metastatik
Risk Faktörleri
Vulva kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli faktörlerin olduğu düşünülmektedir:
Artan yaş: Vulva kanseri riski yaşlılıkla birlikte artar ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Tanı anında ortalama yaş 65 idi.
İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu: HPV, vulva kanseri ve rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserlerin riskini artıran, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel açıdan aktif birçok genç kadın HPV’ye maruz kalmaktadır. Ancak çoğunlukla enfeksiyon kanseri tetiklemez. Bazı kadınlarda enfeksiyon hücrelerin değişmesine neden olur ve gelecekte kanser riskini artırır.
Sigara içmek: Sigara içmek vulva kanseri riskini artırır.
İnsan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV) ile enfekte olmak: Cinsel yolla bulaşan bu virüs, bağışıklık sistemini zayıflatır, sizi HPV enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir ve dolayısıyla vulva kanseri riskini artırır.
Vulvada kanser öncesi durum öyküsü olması: Vulvar intraepitelyal neoplazi, vulva kanseri riskini artıran öncü bir durumdur. Vulvar intraepitelyal neoplazisi olan kadınların çoğunda herhangi bir kanser gelişmez; ancak çok az kadında invaziv vulva kanseri gelişir. Bu nedenle doktorunuz anormal hücrelerin bulunduğu bölgenin çıkarılmasını ve periyodik takip yapılmasını önerebilir.
Vulvayı ilgilendiren bir cilt hastalığının varlığı: Cildin incelmesine ve kaşınmasına neden olan liken skleroz, vulva kanseri riskini artırır.
Teşhis
Vulva muayenesi: Doktorunuz anormallikleri incelemek için vulva üzerinde fizik muayene yapabilir.
Vulvanın muayenesi için özel bir mercek kullanılması: Kolposkopi muayenesi sırasında doktorunuz vulvanızdaki anormal bölgeleri büyütmek için benzer bir alet kullanır.
Test için bir doku örneği alın (biyopsi): Vulvada şüpheli bir cilt alanının kanserli olup olmadığını belirlemek için derinin bir parçasıdır. Biyopsi işlemi sırasında bu bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve şüpheli bölgenin tamamı veya bir kısmı neşter veya başka bir özel kesici alet kullanılarak alınır. Alınacak deri kesitinin miktarına göre dikiş gerekebilir.
Kanserin Boyutunun Belirlenmesi Teşhis doğrulandıktan sonra doktorunuz kanserin boyutunu ve düzeyini (evresini) belirlemek için bazı çalışmalar yapar.
Evreleme testleri şunları içerir;
Pelvik muayene.
Görüntüleme testleri. Göğüs veya karındaki görüntüler, kanserin diğer bölgelere yayılıp yayılmadığını gösterebilir. görüntüleme testleri röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MRI) içerebilir.
Vulvar kanserinin aşamaları şunları içerir:
Evre I, vajina girişi ile anüs (perinum) arasındaki cilt bölgesi veya vulva ile sınırlı küçük bir tümörü ifade eder. Bu kanser lenf düğümlerine veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmamıştır.
Evre II, tümörler, vajina ve anüs gibi çevre yapılar da dahil olmak üzere üretranın alt kısmına yayılan kanserlerdir.
Evre III, kanser lenf düğümlerine yayılır.
Evre IVA, kanserin lenf düğümlerine yayılma veya üretra veya vajinanın üst kısımlarına veya mesane, rektum ve uyluk kemiğine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Evre IVB, kanserin vücudun uzak bölgelerine yayıldığı (metastaz) anlamına gelir.
Tedavi
Vulva kanserinin tedavisi cerrahidir. Vulva kanseri ameliyatında bazen vulvanın tamamının çıkarılması gerekir. Vulva ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi için kapsamlı bir cerrahi müdahalenin riski o kadar düşük olur.
Vulva kanseri için tedavi seçenekleri, kanserin türüne ve evresine, genel sağlık durumunuza ve tercihlerinize bağlıdır.
Cerrahi: Vulva kanseri tedavisinde kullanılan ameliyatlar şunları içerir:
Kanseri Önlemek ve Sağlıklı Dokunuş (Eksizyon): Geniş lokal eksizyon veya radikal eksizyon olarak da adlandırılan bu işlem, kanserin ve normal çevresinin en az 2 cm’lik kısmının çıkarılmasını içerir. Doktorunuzun görünen doku kenarını kesmesi tüm kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlamaya yardımcı olur.
Vulvanın Bir Kısmının Çıkarılması (Kısmi Vulvektomi): Kısmi vulvektomi sırasında vulvanın bir kısmı ve altta yatan dokular çıkarılır.
Vulvanın Çıkarılması (Radikal Vulvektomi): Radikal vulvektomi, klitoris ve altta yatan doku da dahil olmak üzere vulvanın tamamının çıkarılmasını içerir.
İlerlemiş Kanserde Kapsamlı Cerrahi: Eğer kanser vulva ve çevre organların dışına yayılmışsa, doktorunuz pelvik ekzenterasyon adı verilen bir ameliyatla vulvanın ve çevre organların tamamının alınmasını önerebilir. Kanserin nereye yayıldığına bağlı olarak cerrah alt kolon, rektum, mesane, rahim, rahim, vajina, yumurtalıklar ve çevredeki lenf düğümlerini alabilir. Mesane, rektum veya kolon alınırsa vücudunuzda idrarın bir torbaya (ostomi) atılmasını sağlayacak yapay bir çıkış (stoma) oluşturulacaktır.
Yara veya arkasındaki alan genellikle vücudunuzun başka bir yerinden deri nakli yapılmadan kapanabilir. Ancak kanserin ne kadar yayıldığına ve ne kadar doku çıkarılması gerektiğine bağlı olarak rekonstrüktif bir ameliyat yapılabilir; bu alanı kaplamak için vücudunuzun başka bir bölgesinden deri grefti yapılır.
Vulvanın tamamının alınmasına yönelik ameliyat, enfeksiyon ve kesi çevresinde iyileşme sorunları gibi komplikasyon riski taşır. Ayrıca vulva pedinin bir kısmı veya tamamı çıkarıldığında uzun süre oturmak rahatsızlık verebilir. Cinsel organlarda uyuşma hissedilebilir ve cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşmak zorlaşabilir.
Çevredeki Lenf Düğümlerini Almak İçin Ameliyat: Vulva kanseri sıklıkla kasık lenf düğümlerine yayılır, bu nedenle doktorunuz kanser ameliyatı sırasında bu lenf düğümlerini de alabilir. Durumunuza bağlı olarak doktorunuz yalnızca birkaç lenf nodu veya çok sayıda lenf nodu alabilir. Nöbetçi lenf nodu biyopsisi adı verilen bu prosedür, kanserin ilk yayılma olasılığının en yüksek olduğu lenf nodunun tanımlanmasını içerir. Cerrah daha sonra test edilecek lenf düğümünü alır. Bu lenf düğümünde kanser hücreleri tespit edilmezse kanser hücreleri diğer lenf düğümlerine yayılmaz. Lenf düğümlerinin alınması bacaklarda sıvı tutulmasına ve şişmeye neden olur (buna lenfödem denir). Bu komplikasyon gelişirse semptomların azaltılmasına yardımcı olmak için kompresyon aletleri veya destek çorapları verilebilir.
Bu nedenle sentinel lenf bezi biyopsisi yapılan hastalarda daha az lenfadenektomi yapılır ve dolayısıyla daha az lenfodem görülür.
Radyoterapi: Radyoterapide kanser hücrelerini öldürmek için yüksek güçlü enerji ışınları kullanılır. Vulva kanseri için radyoterapi genellikle vücudunuzun etrafında dönen ve cildinizdeki hassas noktalara radyasyon uygulayan bir makine (dış ışın radyoterapisi) tarafından gerçekleştirilir.
Radyoterapi bazen vulva kanserlerinin boyutunu küçülterek ameliyat şansını arttırmak için kullanılır. Radyoterapi bazen kemoterapiyle birlikte uygulanarak kanser hücrelerinin radyoterapiye daha duyarlı hale getirilmesi sağlanır.
Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları genellikle damar yoluyla veya ağız yoluyla uygulanır.
İlerlemiş vulva kanseri olan kadınlar için kemoterapi, eğer vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa bir seçenek olabilir. Bazen kemoterapi, vulva kanserlerinin boyutunu küçülterek ameliyat şansını artırmak için radyoterapiyle birlikte kullanılır.
Tedavi sonrası takip testleri, Vulva kanseri tedavisi tamamlandıktan sonra kanserin nüksetmesini kontrol etmek için periyodik takip muayeneleri önerebilir. Başarılı bir tedaviden sonra bile vulva tekrarlayabilir. Vulva kanseri tedavisinden sonra genellikle 3 ayda bir, 3 ayda bir, 3 ayda bir muayene olunması önerilir.
Koruma
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinizi azaltın Vulva kanseri riskini azaltmak için HPV ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini azaltın. Bu hastalıkların riskini azaltmak için:
Cinsel partner sayınızı sınırlayın…