Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi; rahim ağzını, vajinayı, vulvayı (dış genital bölgeyi) 20 ile 60 kat arasında büyüterek gözle göremediğimiz hastalıkları ortaya çıkarmak amacıyla kullandığımız optik bir sistemdir.

Kolposkopi İşlemi Neden Yapılır?

Son senelerde aile hekimlerinin ücretsiz olarak yaptığı HPV testleri sonrasında yüksek riskli HPV tiplerinin belirlenmesi veya smear sonuçlarında anormalliklerin tespit edilmesi en sık kolposkopi sebeplerini oluşturmaktadır. Kolposkopi işlemi, rahim ağzı kanseri öncü lezyonlarının erken tanısında altın standart olmuş inceleme yöntemidir.

Kolposkopi normal dışı hücresel değişikliklerin varsa nedenini ortaya çıkarmak için yapılan işlemdir. Aşağıdaki durumlarda yapılmaktadır;

  • Yüksek riskli HPV testi pozitifliğinde (TİP 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 )
  • Anormal smear sonuçlarında (rahim ağzının kanser oluşmadan önceki hastalıkları yada tedavi edilmez ise kansere dönüşebilecek hastalıkları)
  1. ASCUS (Önemi belirlenemeyen atipik yassı hücreler )
  2. ASC-H (Yüksek dereceli lezyonun dışlanamadığı anormal yassı epitel hücreleri )
  3. LGSIL (Düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon)
  4. HGSIL (Yüksek dereceli skuamaöz intraepitelyal lezyon)
  • Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzının şüpheli görülmesi
  • Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması
  • Tekrarlayan yetersiz smear testi sonuçları

kolposkopi

Kolposkopi İşemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

  • Kolposkopi yapılabilmesi için hastanın adet kanamasının olmaması gerekmektedir. Kanama görüntü kalitesini bozduğu için dokuların net bir şekilde değerlendirilmesini engeller.
  • Kolposkopiden önce vajinal ilişkiye en az iki gün ara verilmelidir.
  • Kolposkopi öncesindeki 24-48 saat içerisinde hastanın vajinal yıkama yapmaması, tampon kullanmaması, vajinal yoldan kullanılan ilaçlar varsa ara vermesi önerilir.

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi işlemi yaklaşık 15-20 dakika arasında sürmektedir.

Kolposkopi İşlemi Ağrılı Mıdır?

Hastaların büyük bir bölümü kolposkopi işlemi öncesinde ciddi derecede endişe ve korku yaşarlar. İnternet ortamında yalan ve yanlış bilgileri okumak (özellikle kadınların bilgi paylaşımında bulunduğu siteler) hastaların bu sıkıntılarının daha da artmasına neden olmaktadır. Hatta bu durum hastaların sürekli kolposkopi işlemini düşünmelerine, ciddi uykusuzluk ve endişeye sebebiyet verebilir. Hastaların, bu paylaşım sitelerinden bilgileri okumak yerine bizden bilgi almaları en doğru yöntemdir.

Kolposkopik biyopsi düşünülenin tersine ağrılı bir işlem değildir. Çünkü rahim ağzı ağrıya duyarsızdır. Bu bölgeden yapılan biyopsiler hastayı rahatsız etmez ve hastanın ağrısı olmaz.

Korkularınızdan ve endişelerinizden kurtulmanın en iyi yolu kolposkopik biyopsi öncesi işlemle ilgili tüm sorularınızı doktorunuza sorup ayrıntılı bilgi almaktır.

Kolposkopi İşlemi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi 15-20 dakika süren, muayenehane ortamında, jinekolojik muayene masasında gerçekleştirilen bir işlemdir.

 Kolposkopi İşleminin Basamakları;

  • Hasta muayene masasına alınır.
  • Rahim ağzının görünür hale gelmesi için vajen içerisine spekulum denilen alet yerleştirilir.
  • Rahim ağzı tam olarak görünür hale getirilir.
  • Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına, anormal hücre çoğalması olan bölgeleri tespit etmemiz veya kanser öncüsü değişikliklerin başlayıp başlamadığını anlamak için bazı özel solüsyonlar (asetik asit veya lugol) sürülmektedir.  2-3 dakika kadar etki göstermesi beklenir.
  • Kolposkopi cihazı rahim ağzını görebilecek şekilde hastanın karşısına yerleştirilir. Rahim ağzını net görebilecek şekilde mercek ve uzaklık ayarı yapılıp ayrıntılı olarak inceleme başlatılır.
  • Şüpheli bir yer izlenirse buradan biyopsiler alınıp patolojiye gönderilir.

Kolposkopi İşlemi Sonrası Kanama Olur Mu?

Kolposkopi işleminde milimetrik biyopsiler alındığı için kanama ve enfeksiyon riski çok

düşüktür.

Kolposkopik Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Kliniğimizde kolposkopi sırasında şüpheli doku görülüp biyopsi alınır ise patoloji sonuçları 3-5 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Kolposkopi İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kolposkopi ciddi riskleri barındırmayan basit bir işlemdir. Bu yüzden bu işlemden korkmanıza gereksizdir. Kolposkopik biyopsi yapıldı ise kolposkopi sonrası 2-3 gün leke tarzında kanamanız veya koyu renkli akıntınız olabilir. Eğer biyopsi yapılmadı ise sonrasında dikkat etmenizi gerektirecek bir şey yoktur.

  • Kolposkopi sonrası yaşayacağınız ağrı, kasılma tarzında ve en fazla adet sancısı şeklinde olmaktadır.
  • Kolposkopik biyopsi sonrası cinsel ilişki 5 ile 7 gün sonrasında serbesttir. Kanama devam ediyorsa bir süre daha beklemeniz en doğrusudur.
  • Kolposkopi sonrası kanama leke tarzında ve koyu kahverengidir. 2-3 gün içinde durur, çok nadiren bu süre uzayabilmektedir.
  • Kolposkopi sonrası adet düzeni bozulmaz, adet kanamasına kolposkopi işleminin hiçbir etkisi olmaz.
  • Kolposkopi sonrası tedavi, patoloji raporuna göre düzenlenmektedir. Patoloji sonuçları 3-5 iş günü içerisinde sonuçlar çıkmaktadır. Sonuçlar çıkar çıkmaz size bildirerek tedavi planlamasını yapmaktayız.

Gebelikte Kolposkopi Yapılır Mı?

Kesinlikle yapılabilir ve bebeğe bir zarar dokunmaz.

  • Rahim ağzı kanser tarama testi olan smear gebelik rutin testlerinin arasında yer almaktadır. Kadınların birçoğu kadın doğum muayenesini ihmal ettiğinden gebelik bu testin yapılması için iyi bir sebeptir.
  • Rahim ağzı kanser tanısı alan kadınların % 3 ‘üne gebelik sırasında tanı koyulmaktadır.
  • Gebelik sırasında hormonal değişikliklerden dolayı smear testinde farklılıklar olabilir. Bundan dolayı smear testinin sorumlu doktoruna hastanın gebe olduğu mutlaka söylenmelidir.
  • Smear testinde kolposkopi yapılmasını gerektirecek sonuçların çıkması durumunda, gebelerde kolposkopi rahatlıkla yapılabilir.
  • Kolposkopi sırasında şüpheli lezyon varsa biyopsi alınması gerekebilir. Gebeliğin her ayında bu işlem yapılabilir.
  • Kolposkopi yapılan gebelerde en sık gördüğümüz komplikasyon kanamadır. Müdahale etmeden bu kanama bir süre sonra kesilmektedir.

Gebelikte kolposkopi yapılması gereken hastalara özetle şunları söyleyebiliriz:

  1. Smear testi sonuçlarında LGSIL/CIN 1 gelen hastada gebelik varsa kolposkopi yapılması gerekir. Kolposkopi normal ise doğum sonrasında kontrol önerilir.
  2. Smear testi sonucunda HGSIL / CIN2-CIN3 veya rahim ağzı kanserini düşündürecek bir durum var ise tanıyı netleştirmek için kolposkopi eşliğinde biyopsi yapmak gerekir.
  3. Gebelikte ECC (endoservikal küretaj) yapılması, yani rahim ağzı kanalının kürete edilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

Gebelikte (CIN1 / CIN2 / CIN3) tanıları saptanır ise vajinal normal doğum yaptırılabilir. Bu durumlar için doğum sonrasında uygun tedaviye başlanmaktadır..

Gebelikte, kolposkopi yapılması gerekir dediğimiz hastalarımız çoğunlukla yaptırmak istememektedir. Kolposkopi işleminin gebeliğe bir zararı yoktur ve gebelerin kolposkopiden korkması için hiçbir sebep yoktur.